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POLICY 3.5.1      Parish Responsibilities for Collecting and Paying Fees              
   for Pastoral Services 

SUMMARY 

1.  Mass stipends may be collected by parishes or by priests. Priests are to submit periodic Mass 
stipend reports to the Archdiocese. 

2. Priests are required to arrange pastoral assistance for their parishes during planned absences. The 
Archdiocese is responsible for paying the clerics who provide the assistance. Parishes are 
invoiced for the amount by the Archdiocese. 

3. Parishes and priests are asked to use the Archdiocese’s suggested amounts for stole fees and 
church use for the celebration of sacraments. Parishes are responsible for collecting payments 
and for paying clerics, as applicable. Clerics are responsible for reporting fees received to the 
Archdiocese.  

FORMS 

N/A 

RELATED POLICIES 

Policy 3.5.2 Mass Stipends 
Policy 3.5.3 Clergy Living Allowance 
Policy 3.5.5 Reporting Stipends 
Policy 3.6.1 Pastoral Help When a Priest is Absent from his Parish 
Policy 7.4.1 Protection of Personal Information in Archived Records and Documents 

This policy addresses the amounts of fees for specific pastoral ministry provided by clerics and 
responsibilities for collecting the fees and paying the clerics. Parishes, the Archdiocese, and clerics all 
have their role in implementing this policy. 

1. Mass stipends (cf. Policy 3.5.2) 

A Mass stipend is offered by an individual (or organization) who requests that a Mass be said for a 
particular, specified intention.  

The stipend may be paid through the parish office or directly to the priest. Mass stipends are reported 
by the priest to the Archdiocese and are included in the priest’s monthly payroll, for income tax 
purposes. 

The suggested amount is $10 per Mass. 

2. Fees for pastoral assistance during parish priest’s absence 
a. Responsibilities under this policy 
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i. Parishes  

Parishes are responsible for fees related to pastoral services provided by clergy when their parish priest 
is away on annual vacation leave. Annual vacation leave is 35 days, every calendar year (see Policy 
3.6.1.)  

ii. The Archdiocese 

The Archdiocese is responsible for the pastoral assistance fees for all other absences (see Policy 3.6.1). 

iii. Priests  

Priests are responsible for notifying the parish and the Archdiocese of all absences from his parish(es) 
of four days and more. If notice is not given, the priest may be invoiced for fees related to pastoral 
assistance provided in his absence (see Policy 3.6.1.) 

Parish priests are responsible for arranging for coverage – pastoral assistance – for Sunday liturgies, 
emergencies, and funerals. 

The cleric who provides coverage is responsible for completing and submitting a Form 3.6.1.b to the 
Finance Section of the Archdiocese to receive payment (see Policy 3.6.1). The parish is invoiced by the 
Archdiocese for the amount. 

b. Fees and reimbursed expenses for pastoral assistance 

The Archdiocese has established the fee amount and reimbursed expenses to be paid by parishes for 
Sunday Mass and weekday Mass (see Table A, below). Pastoral assistance may be arranged with a 
cleric from the Archdiocese or a cleric from outside of the Archdiocese. The same fees are paid to both 
for pastoral assistance and celebration of sacraments. There are differences in reimbursed expenses, 
especially for travel to the parish(es). 

i. Archdiocesan clergy  

The fee for Sunday Mass is $35 and for weekday Mass it is $15. 

Archdiocesan clergy can claim $0.20 per kilometer for mileage related to providing pastoral assistance. 

Archdiocesan clergy are not to cancel or otherwise change Sunday Mass celebration in their parish(es) 
so as to provide pastoral assistance elsewhere. 

ii. Clergy from outside of the Archdiocese 

The fee for Sunday Mass is $35 and for weekday Mass it is $15. 

A cleric from outside of the Archdiocese may travel weekly to offer Sunday Mass or he may choose to 
stay in the parish rectory for the entire period that the parish priest is absent.  

Clergy from outside of the Archdiocese can claim $0.42 per kilometer for mileage related to providing 
pastoral assistance. Arrangements should be made by the parish priest and the parish to provide 
sufficient groceries to meet the needs of visiting clergy or to reimburse expenses for meals related to 
travel to provide pastoral assistance. 
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Clergy from outside of the Archdiocese may also arrange to stay in the parish rectory during the entire 
(35-day) absence of a priest. In that situation, the parish will pay a lump-sum amount of $1000, which 
includes all pastoral assistance fees and related travel expenses. 

Occasionally, a parish priest may be invited by his parishioners to celebrate Sunday Mass 
at a location away from the parish church but inside the parish boundaries. Parish priests 
cannot accept a fee for celebrating this additional Sunday Mass, whether or not the usual 
parish Sunday Mass is also celebrated. They may accept reimbursement for related travel 
expenses to the location where the Mass is celebrated (cf. Policy 3.5.2 Mass Stipends). 

c. Procedure for paying clergy for pastoral assistance 
i. Parishes 

Parishes do not pay the cleric who provides pastoral assistance during the parish priest’s absence. 
Parishes are invoiced by the Archdiocese Finance Section for fees and expenses claimed by a cleric 
who provided pastoral assistance. 

ii. The Archdiocese 

The Archdiocese Finance Section: 

• processes submitted Form 3.6.1.b from clerics who provided pastoral assistance (see Policy 
3.6.1 for a copy of the form) 

• pays clerics who provided pastoral assistance 
• invoices parishes for payments made for pastoral assistance. 

iii. Priests 

The parish priest is responsible for: 

• notifying the Chancellor of an absence of four days or more from his parish(es) by 
completing and submitting a Form 3.6.1.a.   

• submitting the completed Form 3.6.1.b to the Archdiocese Finance Section. 

The cleric who provided pastoral assistance is responsible for completing the Form 3.6.1.b and 
delivering it to the parish priest. 

Table A. Fee Schedule for Pastoral Assistance 

• Sunday Mass and Sunday Liturgy of the Word (with or without preaching) 
 Cleric of Archdiocese Cleric from outside 
Fee for service $35 $35 
Mileage $0.20 per km $0.42 per km (travel expenses 

and pastoral ministry in parish) 
Other n/a All travel expenses, room and 

board 
For entire 35-day vacation n/a $1000 (no other fees or 

expenses) 
• Weekday Mass 

Fee for service $15 $15 
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3. Sacraments and rites 

For consistency and clarity, the Archdiocese provides suggested “fee” amounts for the celebration of 
sacraments and rites in its parish churches (see Table B, below). There are suggested amounts for 
situations where those requesting the celebration of a sacrament or rite also wish to pay a stole fee to 
the cleric; and there is a suggested fee for use of the church building (parishes may set additional fees 
for use of a parish hall). 

a. Notes on sacraments and rites 
i. Marriages 

The suggested stole fee (no more than $100) and use of the church fee (at least $150) reflect the 
additional ministry and administration provided by the cleric and the parish for the celebration of 
matrimony. 

ii. Funerals 

For many years, it has been the practice in the Archdiocese that the fees for the use of the church  and 
for the cleric  are collected by the funeral home. However, as people are using alternatives to services 
of funeral homes, it is becoming the responsibility of each parish to collect fees for funerals. It is 
important that parish priests and funeral organizers in the Archdiocese consistently follow the 
suggested amounts for the use of the church, at least $150, and for the cleric, no more than $200. 

In some communities, there has been a practice of taking up a collection at the funeral for the use of the 
family and, in some cases, for a charitable cause. As the funeral is a liturgy of the Church, this practice 
is not appropriate. Therefore, if the family of the deceased person suggests to follow this practice, the 
priest shall inform them that only a collection taken up for the use of the parish may be permitted 
during the funeral rite. The priest should explain that the collection amount will apply to the fees for 
the use of the church and for the cleric.  

Note for the parish: If the amount of the collection is less than $400, it will be shared equally by the 
parish and the presiding cleric. If it is $400 or more, the cleric will receive $200 and the parish will 
receive the balance. 

iii. Baptisms 

Clerics are not to accept a stole fee for baptisms and no fee is charged for use of the church. 

iv. Penitential services 

During the penitential seasons of Lent and Advent, parishes may choose to offer a day or evening of 
the celebration of the sacrament of reconciliation. They may invite other priests to provide ministry. 
The Archdiocese suggests different fees be paid to priests of the same deanery and priests who come 
from other parts of the Archdiocese. 

b. Parish responsibilities 

Parishes are responsible for collecting payment for fees for use of the church. Parishes may also accept 
payment of the related stole fee. The amount of stole fee collected may be paid directly to the priest and 
must be reported to the Archdiocese Finance Section. 
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Parishes provide sacrament certificates, at no charge, at the time the sacraments are celebrated. Parishes 
can issue duplicate sacrament certificates upon receiving a written request that meets the requirements 
of Policy 7.4.1. 

c. Clerics’ responsibilities 

Clerics are responsible for reporting to the Archdiocese Finance Section the stole fees they receive, for 
inclusion in their payroll file. 

Table B. Suggested Fees for Sacraments and Rites 

 For cleric Other 
Marriage $100 Use of church – at least $150 
Funeral Up to $200 Use of church – at least $150 
Baptism Free will offering only n/a 

If a sacrament is celebrated by a cleric who is not the parish priest and the parish priest is available to 
celebrate the sacrament, all related fees and expenses of that cleric are to be paid by the party that 
issued the invitation to the visiting cleric. 

Parish event 
Penitential service (Advent, Lent) $35 to priests of same 

deanery 
$50 and $0.20 per km for priests 
from other deaneries 

Other 
Sacrament Certificate No fee for original Duplicate - $10 (cf. Policy 7.4.1) 
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